• foto2
  • foto1

Renovatie van het Groothandelsgebouw te Rotterdam

Het groothandelsgebouw is een rijksmonument in het centrum van Rotterdam, pal naast het centraalstation. Het verrees in de periode 1947-1952 als één van de eerste gebouwen na de bombardenmenten op Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog. In de oorlog was er veel bedrijfsruimte verloren gegaan en daarom waren er na de oorlog al vroeg plannen voor nieuwe kantoorruimten. Het groothandelsgebouw werd een vernieuwend project voor die tijd. Het zeer groot opgezette gebouw bood niet alleen plaats aan veel bedrijven, maar had onder meer ook een uniek verkeerssysteem voor de distributie van producten in het pand zelf. Het Groothandelsgebouw is een gesloten bouwblok van 220 meter lang, 85 meter breed en 43 meter hoog. Het bruto vloeroppervlak bedraagt 128.000 m² en het volume komt uit op 446.000 m³.

De Renovatie
Zoals altijd bij renovatie en herbestemming is het ontwerp al gemaakt en in dit geval door de functionalistische architect Maaskant. De bedoeling van de renovatie was om de verborgen kwaliteiten van het ontwerp weer naar voren te halen. Zowel aan de binnen- als de buitenkant weer levendig te maken. Aan de buitenkant zijn de vele lagen teer en verf, die in de loop der jaren op de buitenhuid zijn aangebracht, verwijderd. Hierdoor werd de fraaie betonstructuur weer zichtbaar. Het principe van de oude showrooms/winkels op straatniveau is in eren hersteld, de entrees naar de binnenhoven, puien en speedgates zijn aangepast in de geest van Maaskant. Alle ramen zijn voorzien van transparant warmtewerend glas (ZTA 0,29) waardoor buitenzonwering overbodig werd. De stalen kozijnen zijn hersteld, aluminium en houten kozijnen zijn deels vernieuwd/hersteld. In de binnen kuipen zijn alle houten opgeknapt of daar waar nodig vernieuwd. Al het enkele glas is vervangen door HR++ isolatieglas.

In het gebouw is het karakteristieke metselwerk in de gangen ontdaan van verflagen, gesloten magazijnendeuren hebben plaats gemaakt voor open deuren en de bovenlichten zijn hersteld. De ruimten rond de liften zijn weer vrijgemaakt, de liftschachten zijn verlicht en weer transparant gemaakt. Slechts 1 trappenhuishal kon geheel in oude staat worden hersteld, de leuningen zijn verhoogd, de hekken hebben transparant glas gekregen, de vitrinekasten zijn hersteld, dan wel gereconstrueerd en in de traphal zijn de ‘kiosken’ teruggeplaatst. De gangen, halruimten en binnenhoven zijn zo weer een bindend element van het complex geworden.

Nu het Groot Handelsgebouw niet meer het hoogste gebouw in de omgeving is, is het dak echt een 5de gevel geworden en is het weer in eren hersteld. Het dak is voorzien van pergola’s, zitbanken en zwarte en witte tegels, de dakkoepels zijn gerenoveerd en de luchtbehandelingskasten zijn verplaatst naar de kelder.

Op dit werk was ik werkzaam voor de Toekomst Bouw. De renovatie van het gehele complex duurde 3 jaar. In de eerste periode werkte ik in de timmerfabriek en verzorgde ik de kozijnen en deuren voor het groothandelsgebouw. Na een aantal maanden ben ik verhuisd naar de bouwdivisie om daar de werkvoorbereiding te verzorgen en in een later stadium ben ik naar het werk verhuisd om het project te begeleiden.

De Toekomst Bouw in combinatie met Glashandel Pels & Joosten was op het werk in dienst als onderaannemer van de hoofdaannemer. Wij dienden de volgende werkzaamheden te verrichten; vernieuwen van alle beglazing van de buitengevels, herstellen van alle kozijnen binnenkuipen inclusief beglazing, leveren en plaatsen van alle nieuwe binnendeuren en binnen kozijnen, leveren en aanbrengen van de zitbanken op het dak en het maken van lichtkoepels op het dak.